Ontwikkeling collectieve warmteoplossingen
De kernen Noordwijk en Noordwijkerhout zijn op basis van bebouwing en infrastructuur kansrijk voor een collectieve oplossing via een warmtenet. In deze gebieden liggen de maatschappelijke kosten voor een warmtenet dicht bij de kosten voor individuele oplossingen. Met een collectieve oplossing kan in één keer een grote stap genomen worden, daarom is het de moeite waard om de haalbaarheid van een warmtenet in beide kernen nader te onderzoeken. Dit betekent niet dat er hoe dan ook een warmtenet gaat komen, maar wel dat we deze optie de komende jaren concreet in beeld gaan brengen.
Enkele marktpartijen maken met een haalbaarheidsonderzoek inzichtelijk of potentiële warmtebronnen inderdaad beschikbaar, betrouwbaar en (beter) betaalbaar zijn. Uiteraard doen we dit in nauw overleg met inwoners en stakeholders, waarbij we continu afwegen of een warmtenet haalbaar is en blijft. Belangrijk is dat de komende jaren duidelijk wordt welke warmteoplossing uiteindelijk per buurt beschikbaar zal komen. Zo heeft iedereen ruim de tijd om zich hierop voor te bereiden en tot het juiste niveau isolatiemaatregelen te treffen. Omdat dit een traject is dat jaren duurt en waar landelijk nog weinig ervaring mee is, sluiten we aan bij momenten waarop we in deze gebieden toch al aan de slag gaan met de gebouwde omgeving.
-
Shell, Firan en D4 hebben een opsporingsvergunning gekregen voor het onderzoeken van de potentie voor geothermie in deze regio. De bron zal waarschijnlijk ten oosten van de kern Noordwijk komen. Uit onderzoek moet blijken of een geothermische put hier Noordwijk en Noordwijkerhout van voldoende energie kan voorzien. Een grove inschatting geeft aan dat een geothermiebron 4.000 (iets meer als de helft van de kern Noordwijk) tot 9.500 (kern Noordwijk + Noordwijkerhout) woningen van warmte kan voorzien. Het initiatief ligt bij de marktpartijen, de gemeente wordt hier over geconsulteerd. De gemeente zal deze ontwikkeling actief volgen en ondersteunen, aangezien het een belangrijk aandeel kan hebben in de totaaloplossing. Bij het onderzoeken van de haalbaarheid van een warmtenet in Noordwijk is het belangrijk om de planning van onderhoudswerkzaamheden in het gebied mee te nemen. Zo moeten de waterleidingen in Boerenburg binnen 10 jaar vervangen worden. Of dit een meekoppelkans vormt voor het warmtenet, moet worden onderzocht.
-
Het lijkt zinvol om een quick scan te doen voor een collectieve oplossing als een warmtenet in Noordwijkerhout. Volgens de eerste analyse zou een warmtenet op basis van aquathermie of met WKO kansrijk zijn. Dit zou voor een substantieel gedeelte van de kern in de warmtevraag kunnen voorzien (40%). In een haalbaarheidsonderzoek kan deze potentie verder onderzocht worden en worden vergeleken met alternatieven. De wijk Zeeburg wordt in de periode van 2022 t/m 2025 grootschalig opgeknapt. Ook liggen er in het zuiden van Noordwijkerhout grondroeringsgevoelige leidingen die gesaneerd zullen worden in 2023 en 2025. Dit is op te korte termijn om ook direct stappen te zetten voor een warmtenet, maar in de ontwikkelingen kan er waar mogelijk al wel rekening mee gehouden worden. Bijvoorbeeld door in de ondergrond ruimte te reserveren. Om deze reden is het voorstel om op korte termijn (2022) een warmtenet in Noordwijkerhout verder te onderzoeken.