Elektriciteitsopwek met zonnepanelen op daken
Om de doelstellingen voor 2030 en 2050 te behalen moet er behoorlijk wat duurzame elektriciteit worden opgewekt op kleine en ook op grote schaal. Als eerste wordt gekeken naar de potentie voor zonnepanelen op daken (zon op dak), zowel klein- als grootschalig. In de figuur hieronder is het resultaat van de analyse te zien. Onder de figuur staat de toelichting van wat er te zien is.
Alles wat op daken kan worden opgewekt, hoeft niet meer in het landschap te gebeuren (dubbel ruimtegebruik).
Andere kleinschalige oplossingen worden behandeld in de bijlage. Deze andere kleinschalige oplossingen, naast zonPV op dak, zullen geen pijler vormen in de energiestrategie, omdat de impact relatief klein is tegenover de kosten. De boodschap is om vooral te doen wat kan en initiatieven op het gebied van dit soort alternatieve vormen te stimuleren. Alle beetjes helpen.
De resterende (grootschalige) opgave en de inpassing van grootschalige opwek wordt behandeld in een van de volgende paragrafen. De figuur hierboven laat de huidige elektriciteitsvraag (zwarte kolom) en verwachte elektriciteitsvraag zien voor 2030 en 2050 (grijze kolommen). Het laat ook zien hoeveel er nu al duurzaam op daken wordt opgewekt (groene kolom). Daarnaast laat het zien wat de potentie is van elektriciteitsopwekking op daken in 2030 en 2050 (geel en paars gearceerde kolommen). Als laatste is het doel voor duurzame elektriciteitsopwekking in 2030 te zien (blauwe kolom). In 2030 hoeft nog niet de hele elektriciteitsvraag duurzaam te worden opgewekt, de doelstelling is ‘slechts’ 310 TJ.
Bij de potentie is ook het dakoppervlak van de verwachte nieuwbouw meegerekend. De doelstelling voor 2030 is bepaald naar rato van het inwonertal van Noordwijk t.o.v. de doelstelling voor de gehele RES-regio.
Zoals te zien in de figuur is de potentie zon op dak in 2030 niet voldoende om de doelstelling van de RES 1.0 te halen. De verwachting is dat ca. 64% van de doelstelling van 2030 op daken kan worden opgewekt. De resterende 36% zal grootschalig via windturbines en zonnevelden moeten worden opgewekt om de doelstelling voor 2030 te behalen.
In 2050 nemen de elektriciteitsvraag en de potentie zon op dak verder toe. De opgave is om energieneutraal te worden, wat betekent dat alle elektriciteit duurzaam moet worden opgewekt. Het is de verwachting dat richting 2050 de hoeveelheid zonnepanelen op daken verder zal toenemen. Naar verwachting zal ca 50% van de totale elektriciteitsvraag van Noordwijk in 2050 op daken kunnen worden opgewekt. Dat laat nog een behoorlijke opgave (50%) over voor grootschalig wind en zon in het buitengebied.
Resterende elektriciteitsopwek grootschalig
Om de doelstellingen voor 2030 en daarna 2050 te behalen is grootschalige opwek binnen de gemeente nodig (zie figuren hierboven). Hoeveel dat is, hangt af van hoeveel zonnepanelen er daadwerkelijk op daken geïnstalleerd zullen worden tussen nu en 2030. In de vorige paragraaf zijn de verwachtingen daarvoor geschetst.
In 2030 is het verschil tussen het doel (310 TJ) en de potentie zon op dak (199 TJ) 111 TJ. Dit verschil moet grootschalig worden opgewekt om het doel te behalen Dit komt overeen met ca. 34 ha zonnevelden óf 2 windturbines van 4 MW.
In 2050 is de potentie zon op dak groter, maar ook de opgave is een stuk groter. Dan moet 100% van de benodigde elektriciteit duurzaam worden opgewekt. Volgens de huidige inschattingen van de elektriciteitsvraag en de potentie zon op dak zijn er dan nog ca. 116 ha zonnevelden of 7 winturbines (van 4 MW) extra nodig. In totaal zijn tussen nu en 2050 of 150 ha zonnevelden óf 9 windturbines nodig.
Het meest waarschijnlijke en meest wenselijke is om een mix van zowel wind- als zonne-energie toe te passen. Voor het elektriciteitsnet is een mix van deze twee bronnen het meest voordelig. Door zowel wind- als zonne-energie toe te passen ontstaat er meer balans op het elektriciteitsnet. Dit helpt bij het voorkomen van grote problemen op het elektriciteitsnetwerk.
Wat de mogelijkheden zijn om dit ruimtelijk in te passen in de gemeente Noordwijk wordt nader toegelicht in het volgende hoofdstuk.