Keuze voor optimale warmteoplossing

Welke oplossing het meest aantrekkelijk is, dat is per gebied en soms zelfs per gebouw anders. Het hangt onder meer af van:

  • De beschikbaarheid van warmtebronnen in de omgeving;

  • Het type gebouw en het bouwjaar;

  • De gebouwdichtheid;

  • De geschiktheid van het elektriciteitsnetwerk en/of gasnetwerk;

  • Het huidige energielabel van het gebouw en de potentie om het energielabel te verhogen;

  • De beschikbare duurzame warmteoplossingen – de technieken – en de kosten daarvan.

  • De verwarmingstechniek van de woning, zoals type radiatoren, luchtsystemen of vloerverwarming.

Tot slot hangt de keuze voor een duurzame warmteoplossing natuurlijk ook sterk af van de initiatieven van onze inwoners, eigenaren van gebouwen en andere betrokkenen. Omdat dit voor iedereen anders is, is het belangrijk om hier met elkaar over in gesprek te gaan en te blijven. Dit doen we in de uitvoeringsplannen die uiteindelijk per gebied worden opgesteld.

Kanttekeningen bij keuzes voor duurzame warmteoplossingen

Dubbele infrastructuur

Omdat we in Noordwijk de warmtetransitie haalbaar en betaalbaar willen houden, proberen we een dubbele infrastructuur zoveel mogelijk te vermijden. We willen voorkomen dat er in één gebied een warmtenetwerk komt, terwijl tegelijkertijd veel gebouweigenaren overstappen op elektrische warmtepompen. Ook de situatie waarin de meeste mensen overgestapt zijn op bijvoorbeeld warmtepompen, terwijl een paar gebouwen nog op het aardgas blijven, willen we voorkomen. Er moet dan een groot (gas)netwerk beheerd worden voor een kleine groep gebruikers. Dit maakt de warmtetransitie uiteindelijk voor iedereen onnodig duur.

Netcapaciteit

Verder vragen sommige duurzame warmteoplossingen om extra elektriciteit, zoals individuele warmtepompen en een warmtenet met lage temperatuur warmtebronnen. Het elektriciteitsnetwerk moet dit wel aankunnen. Als grote delen van de bebouwde kom overstappen op individuele warmtepompen of een warmtenet met lage temperatuur warmtebronnen, dan is er netverzwaring nodig. Dit is duur en kost enkele jaren. Bij het kiezen van de meest geschikte warmteoplossing en het moment van realisatie van de oplossing speelt de netcapaciteit daarom een belangrijke rol.

In de buurten Dr. Mr. W. van den Berghstichting en verspreide huizen Zuiden en Oosten lijkt het elektriciteitsnet voldoende geschikt om de overstap naar all-electric te maken. Voor de overige gebieden zal de geschiktheid van het elektriciteitsnet voor all-electric oplossingen verder onderzocht moeten worden.

Groengas en waterstof

Tot slot is er in Nederland onvoldoende groen gas of waterstof beschikbaar om de totale aardgasvraag te vervangen. Er is simpelweg niet genoeg plantaardig afval (om groen gas te maken) of duurzame elektriciteit (voor het maken van waterstof) beschikbaar. Het is nog niet bekend of er in de toekomst hernieuwbare gassen beschikbaar komen in de gemeente en of onze gebouwen er dan gebruik van kunnen maken. Wel staat vast dat als deze gassen er komen, we hier zuinig mee om moeten gaan. In het geval van groen gas of waterstof blijft een gasnet noodzakelijk.

Dit betekent niet dat de gemeente Noordwijk tegen waterstof is. In de volgende versie van de TVW zal opnieuw de beschikbaarheid en toepassing van waterstof tegen het licht gehouden worden.