Energiebesparing

Belangrijk is dat er eerst begonnen wordt met energie besparen. Door de gebouwen te isoleren hebben we minder duurzame energie nodig. Ook het gebruik van zuinigere apparaten zorgt voor een besparing van energie.

Warmteopties als alternatief voor aardgas

Welke oplossingen in onze gemeente kansrijk zijn, ziet u op onderstaande kaart.

Welke duurzame warmteoplossingen zijn er?

Er zijn verschillende mogelijkheden om op een duurzame manier onze gebouwen te verwarmen (zie figuur 10). Een individuele oplossing betekent dat er per gebouw een eigen warmtevoorziening komt. Elke gebouweigenaar kan deze zelf installeren.

All-electric (individueel)

All-electric gebouwen gebruiken alleen elektriciteit voor verwarming, koken en warm water. Dit gebeurt meestal met een warmtepomp. Met een elektrische warmtepomp wordt warmte uit de bodem of buitenlucht gehaald om het gebouw mee te verwarmen.

Hernieuwbaar gas (individueel)

Bij een oplossing met hernieuwbaar gas, worden gebouwen nog steeds verwarmd via een eigen CV-ketel. Het verschil met de huidige situatie is dan dat er geen aardgas meer door het gasnet gaat, maar een hernieuwbaar gas.

Hybride (individueel)

Een hybride oplossing maakt voor de verwarming van het gebouw gebruik van zowel elektriciteit (via een warmtepomp) als gas (via de CV-ketel).

Warmtenet (collectief)

Een warmtenet is een collectieve oplossing: hier worden meerdere gebouwen op één warmtebron aangesloten, zoals een hele buurt of dorp. In de gemeente is momenteel nog geen warmtenet.

Geothermie

In de gemeente Noordwijk zijn verschillende bronnen kansrijk. Deze staan in de warmteatlas.

Thermische energie uit oppervlaktewater (TEO)

Warmte kan ook uit oppervlaktewater gewonnen worden. De watergangen in de gemeente hebben te weinig warmtepotentie voor grootschalige oplossingen, maar er kan wel op kleine schaal warmte uit gewonnen worden.

Elektriciteitsbronnen

Voor all-electric oplossingen is duurzaam opgewekte elektriciteit nodig. In het meest gunstige geval kan circa 50% van de gemeente Noordwijk overstappen op een collectieve oplossing en circa 50% op een individuele oplossing.

Toon meer resultaten