Waarom een LES?

Er zijn in het klimaatakkoord en in onze RES-regio doelen opgesteld, de vraag is wat betekenen die doelen concreet voor de gemeente? Om antwoord op deze vraag te geven is de LES opgesteld. De LES geeft inzicht in de manier waarop we de transitie naar een energieneutrale gemeente laten plaatsvinden, welke maatregelen daarvoor belangrijk zijn en welke randvoorwaarden we daarbij stellen.

De LES bevat een verkenning en strategie op het gebied van energie, indicatief tot 2030 met een doorkijk naar 2050. Het gaat om energiebesparing en de productie van duurzame energie binnen de grenzen van de gemeente. Het gaat ook om de infrastructuur die nodig is om vraag en aanbod van energie aan elkaar te koppelen.

De LES besteedt aandacht aan: elektriciteit, warmte en mobiliteit, zowel het huidige als toekomstige verbruik, op het vlak van energie besparen en duurzame energie opwek. De LES gaat dus over de verduurzaming van energiehuishouding binnen de gebouwde omgeving en mobiliteit. De mobiliteit zal naar verwachting veel impact hebben op de elektriciteitsvraag door de toename van elektrisch vervoer. De industrie wordt niet nader bekeken in deze LES. De industrie is een aparte sector met een zeer lastige opgave tot verduurzaming. Dit vergt een ander perspectief en specifieke oplossing.

De LES ten opzichte van de RES & TVW

Als basis voor de LES van Noordwijk wordt uitgegaan van de RES van Holland Rijnland. De plannen voor de regio zijn in juni 2021 gepresenteerd in de Regionale Energie Strategie (RES) 1.0 Holland Rijnland. Hierin worden verschillende doelen gesteld voor alle gemeenten in de regio. Het hoofddoel is energieneutraliteit in 2050. Als eerste betekent dat energie besparen. Daarnaast wordt er ingezet op schonere, slimmere en andere mobiliteit. In de RES 1.0 van Holland Rijnland staat de regionale ambitie om in 2030 1,05 TWh (4 PJ) aanvullende opwek van hernieuwbare elektriciteit gerealiseerd te hebben. De LES is een lokale doorvertaling van deze RES.

De LES zorgt ervoor dat wij inzicht krijgen in de opgave en mogelijkheden van onze gemeente en hoe dat in verhouding staat tot de regio (zie hier). De inzichten kunnen wij ook weer teruggeven aan de RES-organisatie. Deze wisselwerking is belangrijk richting de toekomst, zodat wij regie behouden over onze eigen energietransitie.

De LES en de TVW hebben overlap met elkaar. Waar de LES een eigen initiatief is van de gemeente, is de Transitievisie Warmte een nationale verplichting die volgt uit het Klimaatakkoord. Waar de TVW zich alléén bezighoudt met de warmtetransitie, kijkt de LES naar het héle energiesysteem van de gebouwde omgeving.

De plannen uit de TVW leiden o.a. tot een toenemende vraag naar elektriciteit. De LES neemt deze informatie mee bij het bepalen van de strategie voor de toekomstige elektriciteitsvoorziening in Noordwijk als geheel.

De uitvoeringstrajecten van LES en TVW lopen parallel aan elkaar. Beide trajecten vullen elkaar aan en beïnvloeden elkaar. In bijeenkomsten met inwoners en bestuurders wordt onderscheid gemaakt tussen LES en TVW, omdat de focuspunten verschillen. Leidend is het samen ontdekken hoe de transitie naar een duurzame energievoorziening in Noordwijk mogelijk is en waar we rekening mee moet houden in de uitvoering.