De Energietransitie
In deze LES gaat het om de hervorming van het hele energiesysteem. Volgens het klimaatakkoord zal energie grotendeels op een andere manier gebruikt en opgewekt worden richting 2050. Zo zullen woningen en vervoer steeds meer klimaatneutrale energie gaan gebruiken. Hoe we van het huidige systeem van energieproductie en -gebruik overgaan naar een nieuw systeem is het vraagstuk van de energietransitie.
De bovenstaande figuur is een visualisatie van de energietransitie die aan het plaatsvinden is. Aan de linkerkant van de figuur is de huidige situatie te zien, de rechterkant geeft een schematisch beeld van de toekomst.
Het hele energiesysteem van de gemeente, regio, of zelfs land, kan grofweg worden opgedeeld in drie toepassingen: warmte, elektriciteit en mobiliteit. Het is zinvol om deze verdeling te maken omdat deze drie toepassingen elkaar in de toekomst behoorlijk gaan beïnvloeden.
Op dit moment laden we onze apparaten op met elektriciteit, verwarmen we onze woningen met aardgas en tanken we onze auto’s met fossiele brandstoffen als diesel of benzine. In de toekomst gaat dit veranderen. Dit gebeurt doordat we meer elektrisch gaan rijden, elektrisch gaan koken en elektrische warmtepompen aanschaffen. Zoals te zien in de figuur hierboven is deze verandering weergegeven door middel van pijlen die gaan van ‘warmte’ en ‘mobiliteit’ naar ‘elektriciteit’.
De vraag naar fossiele brandstoffen, zoals aardgas en benzine neemt dus af. In plaats daarvan zullen we onze huizen verwarmen met (onder andere) elektriciteit en onszelf vervoeren met elektrische auto’s. Hierdoor zal de elektriciteitsvraag significant toenemen, ondanks dat er steeds efficiënter gebruik wordt gemaakt van energie.
Daarnaast zal een deel van de woningen en het vervoer nog steeds afhankelijk zijn van brandstoffen. Deze brandstoffen zullen in de toekomst niet langer fossiel zijn, maar een duurzame bron hebben, zoals biogas of groene waterstof.
Het tempo van de energietransitie moet toenemen om de doelstellingen voor 2030 en 2050 te behalen.