Lokale energiestrategie (LES)
In 2015 is door 195 landen het welbekende Parijsakkoord ondertekend, met als doel de wereldwijde gemiddelde temperatuurstijging ruim onder de 2 °C te houden.
Van Klimaatakkoord naar LES
In de bovenstaande figuur is te zien hoe de energietransitie in Nederland is opgebouwd. Als uitgangspunt wordt het doel uit het Klimaatakkoord genomen.
Waarom een LES?
Er zijn in het klimaatakkoord en in onze RES-regio doelen opgesteld, de vraag is wat betekenen die doelen concreet voor de gemeente? Om antwoord op deze vraag te geven is de LES opgesteld.
De Energietransitie
In deze LES gaat het om de hervorming van het hele energiesysteem. Volgens het klimaatakkoord zal energie grotendeels op een andere manier gebruikt en opgewekt worden richting 2050.
De rol van de gemeente
Deze verandering van het energiesysteem moet in goede banen worden geleid. Op bepaalde elementen van de transitie zal de gemeente meer invloed kunnen uitoefenen dan op andere.
De LES is dynamisch
Voor u ligt de eerste versie van de LES. De inzichten uit deze versie worden gebruikt om randvoorwaarden en uitgangspunten vast te stellen waaronder de energietransitie in onze gemeente plaats gaat vinden.