BIJLAGE: Netimpactanalyse

In de netimpactanalyse worden een aantal mogelijkheden genoemd om eventuele knelpunten in het net te voorkomen en te zorgen voor een gebalanceerd en systeemefficiënt gebruik van het elektriciteitsnetwerk. Dit is essentieel voor een haalbare energietransitie.

Systeem efficiëntie

Liander benoemt in hun netimpactanalyse een aantal aanbevelingen voor het verbeteren/waarborgen van de systeemefficiëntie:

Het meenemen van deze aspecten biedt gelegenheid aan de RES Holland Rijnland om:

  • Maatschappelijke kosten te besparen;

  • Ruimte te besparen;

  • De haalbaarheid in tijd van de RES-ambitie te vergroten, en

  • Slimme keuzes te maken voor de periode na 2030.

Voor verdere uitwerking en toelichting van de punten uit de figuur hierboven en de netimpact analyse in z’n geheel, kan bijlage 6.1 van de RES 1.0 van Holland Rijnland bekeken worden. De conclusie uit deze analyse is: In de gemeente Noordwijk is groei van energieaanbod tot 2030 mogelijk, maar er moet wel rekening gehouden worden met lokale knelpunten in het elektriciteitsnet (check bij Liander). Dit komt omdat er nog relatief weinig productie is in onze gemeente, waardoor de netbelasting nu nog lager is dan aan vraagzijde.

De aanbeveling van Liander is dat de productie van duurzame elektriciteit bij voorkeur plaatsvindt daar waar ook een grote vraag is naar elektriciteit. Ook geeft Liander aan dat bij het ontwikkelen van zonnepanelen langs infrastructuur het zoeken van de juiste aansluitpunten in het net een aandachtspunt is.