BIJLAGE: Communicatie en participatie
Bewonersavond en werksessie
Een eerste sessie met bewoners is gehouden op dinsdagavond 6 juli 2021. Tijdens deze sessie werden de eerste uitkomsten van de LES gedeeld, was er ruimte voor vragen en werd er een gesprek gevoerd over de voorkeuren en randvoorwaarden voor bewoners waaronder de energietransitie plaats gaat vinden.
Op 28 juni 2021 is een werksessie met professionele stakeholders georganiseerd, waaronder de netbeheerder Liander, drinkwaterbedrijf Dunea en woonstichting Stek en Antonius van Padua.
De belangrijkste uitkomsten van de bijeenkomst met bewoners waren:
Energie besparen
De aanwezigen keken positief aan tegen het isoleren van woningen en sommigen hadden zelf al het een en ander aangepakt in hun huis. Om te onderzoeken wat de beste maatregelen zijn voor de huizen werd soms de hulp van experts ingeroepen. Er zijn zorgen over of de RES-doelstellingen wel gehaald kunnen worden in de gemeente zonder extra financiële ondersteuning en informatievoorziening.
Kleinschalige opwek (zonnepanelen op daken)
Enkele aanwezigen hadden goede ervaringen met zonnepanelen. Knelpunten die genoemd werden waren het niet beschikken van een eigen dak en het aflopen van de salderingsregeling waardoor het financieel onaantrekkelijker wordt om zonnepanelen te plaatsen.
Er zijn zorgen dat de huidige regelingen niet voldoende stimuleren om het volledige dakoppervlak van woningen te benutten, waardoor potentieel verloren gaat. Verder werd er gewezen op de lege daken van schuren en bedrijven in de gemeente die nog niet benut worden.
Ook maakten bewoners en netbeheerder Liander zich zorgen over de netinpassing van de zonnepanelen. De groei van het aantal zonnepanelen op daken moet goed afgestemd worden met Liander. Op termijn moet er gedacht worden aan vormen van elektriciteitsopslag.
De bewoners waren positief over de actie die de gemeente Noordwijk eerder gevoerd had over zonnepanelen en benoemden het positieve effect dat deze actie had op het aantal zonnepanelen in de wijk.
Middel- en grootschalige opwek (windturbines en zonnevelden)
De bewoners waren het erover eens dat er zoveel mogelijk zonnepanelen op daken gelegd moeten worden, voordat gekeken wordt naar grootschalige opwek.
De bewoners waren zich bewust dat zonnepanelen op daken niet voldoende opbrengst oplevert, waardoor grootschalige opwek nodig is. Een bewoner noemde dat er gezocht moet worden naar locaties waar het kan zonder dat het al te veel impact heeft op het landschap, zoals langs spoorlijnen, snelwegen en met zonnepanelen overdekte parkeerplaatsen. Bij voorkeur niet in de duinen. Verder zijn de bewoners zich ervan bewust dat een grootschalig opwekproject tijdelijk is en er over enige tijd ruimte komt voor nieuwe oplossingen.
De bewoners maken zich zorgen over dat de noodzaak niet duidelijk is voor iedereen.
Belangrijkste leerpunten
Zonnepanelen op daken moeten gestimuleerd worden nu de salderingsregeling afloopt.
Er moet meer nadruk liggen op de noodzaak van de energietransitie en ook is informatie over maatregelen per woning nodig om de transitie te versnellen.
Het uitwerken en plaatsen van klein- en grootschalige opwek moet in goed overleg met Liander gedaan worden, zodat het elektriciteitsnet niet overbelast raakt en tijdig netuitbreidingsplannen gerealiseerd kunnen worden.