Waarom een visie voor aardgasvrij?
De Transitievisie Warmte geeft handvatten voor hoe we in de gemeente aan de slag gaan om woningen en bedrijfsgebouwen aardgasvrij te maken. We kennen ons einddoel voor 2050, maar we weten nog niet precies hoe we er komen. In de Transitievisie Warmte doen we een eerste inventarisatie van de routes die we kunnen nemen in de warmtetransitie.
Waar de Transitievisie Warmte niet over gaat
In de Transitievisie Warmte inventariseren we de routes voor het aardgasloos verwarmen van gebouwen zoals huizen en bedrijfsgebouwen en kantoren, maar niet voor de industrie. De Transitievisie Warmte gaat daarnaast alleen om gebouwen die voor het jaar 2018 zijn gebouwd. De meeste gebouwen die na 2018 zijn gebouwd, zijn al (verplicht) aardgasvrij.
In de Transitievisie Warmte staat het volgende centraal:
-
Hoe kunnen we de gebouwen in de gemeente Noordwijk duurzaam verwarmen zonder aardgas?
Er zijn verschillende warmteoplossingen om huizen en gebouwen te verwarmen zonder daarbij gebruik te maken van aardgas. Bijvoorbeeld door een warmtepomp, een warmtenet of door het gebruik van duurzame gassen in ons gasnet. Dat ligt er maar net aan wat ter plaatse technisch kan, financieel haalbaar is en welke initiatieven gebouweneigenaren (collectief en individueel) nemen. Op een zogeheten ‘WAT-kaart’ laten we voor de hele gemeente zien wat de mogelijke warmteoplossingen zijn om gebouwen duurzaam te verwarmen. -
Wat is de visie van de gemeente Noordwijk voor een aardgasvrije gebouwde omgeving?
Het traject richting aardgasvrije gebouwen kan per wijk, huis, gebouw, kantoor of appartement verschillen. Sommige wijken lenen zich voor een collectieve warmteoplossing, waar andere wijken alleen geschikt zijn voor individuele oplossingen (meer informatie in oplossingen). In een aantal gebieden zijn voor 2030 al gerichte stappen richting aardgasvrij gezet, zoals nader onderzoek naar de mogelijkheden voor een warmtenet. In andere gebieden is nog niet duidelijk wat de beste alternatieve oplossing is voor aardgas en gaat het op korte termijn vooral om het nemen van geen spijt maatregelen. Denk aan het besparen van energie en het isoleren van de woning. Door een Transitievisie Warmte op te stellen wordt duidelijk welke stappen er voor welke wijk aankomende jaren mogelijk zijn om naar een aardgasvrije gebouwde omgeving toe te ontwikkelen.
Het is wel belangrijk om goed voor ogen te houden dat er in de Transitievisie Warmte nog geen keuzes gemaakt worden voor een definitieve warmteoplossing. Het is nadrukkelijk een visie en nog geen uitvoeringsplan. Het opstellen van uitvoeringsplannen is de vervolgstap, waarin er dieper op de kansen, (on)mogelijkheden en eigenschappen van een wijk of buurt wordt ingegaan. Zowel technisch, als financieel, economisch én maatschappelijk. De Transitievisie Warmte brengt focus en richting aan, zodat we gezamenlijk de juiste dingen op het juiste moment kunnen doen op weg naar een duurzaam verwarmde gemeente.