Participatie
De verschillende sporen van de LES kunnen flinke impact hebben op inwoners en hun leefomgeving. Grootschalige opwek met zon en/of wind grijpt flink in op de leefomgeving en vraagt om een zorgvuldige ruimtelijke inpassing en afstemming met de bewoners en andere gebruikers van het gebied.
Uitgangspunten participatie
Wij hebben als uitgangspunt om over energietransitie en de mogelijke ruimtelijke consequenties met onze bewoners het gesprek aan te gaan. Hierbij wil de gemeente te weten komen welke waarden van belang zijn en met welke te stellen criteria deze het beste gewaarborgd kunnen worden. De komende jaren, wanneer de plannen voor de energietransitie verder worden uitgewerkt, blijven we inwoners betrekken bij de keuzes die wij als gemeente gaan maken.
De gemeente faciliteert parallel aan de beleid- en planvorming een participatieproces om de bewoners steeds zo goed mogelijk te informeren en te betrekken. In dit proces worden samen met de bewoners en andere stakeholders de wensen en aandachtspunten voor beleid en plannen opgehaald.
In de afgelopen periode hebben digitale bijeenkomsten met inwoners en professionele stakeholders plaatsgevonden ten behoeve van het opstellen van deze LES. De resultaten hiervan (zie bijlage) zijn verwerkt in deze LES en zullen ook worden meegenomen bij de verdere beleids- en planvorming.